Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay; “Yeni OSB’ler için çalışıyoruz”
Şu anda Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi'nde 49 fabrikamız faaliyet gösteriyor. Ayrıca beş adet inşaatı devam eden ve iki adet proje aşamasında olan tesisimiz bulunuyor. Toplamda 56 adet sanayi parselinin tamamı dolmuş durumda. Bölgemizde faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım malzemesi, endüstriyel klima, endüstriyel yumuşatıcı, oluklu mukavva, bulgur, mısır cipsi, biber, poliüretan ambalaj ve yalıtım malzemeleri üretiliyor. Bölgemizde üretimde olan tesislerde 7 bin kişi istihdam ediliyor.
Bu nedenle normal piyasa fiyatına nazaran firmalarımıza yaklaşık yüzde 25 düzeyinde bir avantaj sağlanıyor. 2013 yılı boyunca altyapı güçlendirme çalışmaları devam edecek. İlave enerji nakil hattı, yolların betonarme ve parke taş ile kaplanması, atık su arıtma tesisi ve cami yapımına başlandı. Ayrıca gecikmiş de olsa bölgemize doğalgaz getirilecek.
YENİ OSB'LERE İHTİYAÇ VAR
Arsa taleplerinin karşılanması için karayolları ile bölgemiz arasında kalan bölgeyi OSB'ye katma konusundaki girişimanlamında sağlık merkezi, kreş, benzin istasyonu, lokanta, market gibi çalışmalarımız da devam ediyor. Bu konuda firmalardan tekliler alınıyor, bunlar bir an evvel değerlendirilerek neticelendirilecek.
OSB'DE SORUNLARIMIZ
Tabii her şey güllük gülistanlık değil. Örneğin, sakinlerimize tapularını henüz veremedik. Zira bu konu bizim dışımızda bakanlık içinde bir mahkeme süreci yaşanıyor. Bu konuyu yakın takibe aldık. Kısa sürede bir netice alacağımızı ümit ediyoruz.
Diğer bir sıkıntımız ise doğalgaz mevzusu. Bazı tesislerde kullanılan doğalgaz Bilindiği gibi yeni teşvik yasasıyla OSB'lere farklı avantajlar sunuluyor. Örneğin, Kahramanmaraş olarak 5. Bölgede olmamıza rağmen OSB'ye yapılan yatırımlar 6. Bölge statüsünde değerlendiriliyor. Bu nedenle OSB'lerin özendirilmesi ve çoğaltılması gerekiyor. Sanayinin tekbir çatı altında toplanması, ortak arıtma tesisi ile kirliliğin önlenmesi, maliyetlerin düşürülmesi güçbirliği sağlanması adına yeni yatırımların sadece OSB'lerde yapılması gerekiyor. Tesislerin ihtiyacı olan elektrik enerjisini özel teşebbüse ait bir şirketten pazarlık usulü alarak OSB olalerimiz halen devam ediyor. Ayrıca ikinci organize sanayi bölgesini kurma çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Bunun için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na gerekli müracaatlar yapıldı. Bakanlığın kabulü ile çalışmalarımızı hızlandırıp bir an önce arsa tahsisi yapılması için çalışmalara başlanacak.
Kahramanmaraş OSB de itfaiye merkezi kurularak belediyeye devredildi. Ayrıca ilaveten bin kişiye istihdam sağlayacak olan ING Bank operasyon merkezi inşaatı devam ediyor. Tesis Ağustos 2013 tarihinde hizmete açılacak. Sosyal tesis miktarı yıllık 6 milyon metreküp civarında. Yeni faaliyete geçecek tesislerle beraber bu rakamın 12 milyon metreküpe ulaşması bekleniyor. Doğalgaz tüketen firmalarımız ihtiyaçları olan doğalgazı tankerlerle taşıma yoluyla tesislerine getiriyor. Bu yöntem üretim maliyetlerinde gereksiz bir artışa sebep oluyor. Bu konuyla ilgili olarak gerek doğalgaz dağıtım firması, gerekse mülki amirlerimiz ve parlementerlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Konunun sıkı takipçisiyiz. Sorunun en kısa zamanda çözüleceğine inanmak istiyoruz...
Para/Abdullah Çinkay